Zvelebujeme si školní zahradu

Michal Hynek Články

Žáci sází stromy, chtějí se učit venku. Pomůže jim Iveco.

“Paní učitelko, půjdeme ven, prosím,” dožadují se žáci téměř každou hodinu, kdy je za okny slunce a teplo. Zahrada Střední školy technické je velká a má mnoho vzrostlých stromů. Chybí zde však venkovní učebna – tedy místo, kde by se žáci mohli nerušeně učit venku, chráněni před přímým sluncem, ale uprostřed zeleně. Přitom ve škole je mnoho studentů i mistrů, kteří mají zlaté ručičky a zvládají mnoho řemesel.

Jediné, co donedávna chybělo, byly finance. Proto škola vypracovala projekt venkovních učeben a zvelebení školní zahrady a přihlásila jej do výzvy společnosti Iveco a Nadace Partnerství. Je obrovským úspěchem naší školy, že náš projekt byl podpořen a to částkou 290 000 Kč. Škola do projektu dá hlavně odbornou práci svých mistrů a žáků.

Ti zatím zasázeli v prostoru školy 10 ovocných stromů a nyní natírají vyvýšené bylinkové záhony, které budou sloužit školní jídelně. Zasazeny budou ještě desítky dalších stromů a keřů. Ty navrhli odborníci z Ekocentra Paleta v Oucmanicích, kde se žáci naší školy naučili sázet stromy.  V dílnách školy se vyrobí i tři venkovní tabule, ptačí budky, krmítka a mnoho částí zastřešené venkovní učebny, jejíž konstrukci pomůže vyrobit místní truhlář.

“Velkým plusem naší školy je to, že si umíme spoustu věcí vyrobit a máme hodně žákyň, žáků, učitelek a učitelů, kteří rádi zahradničí, včelaří a jsou všestrannými kutily,” říká ředitelka školy Jitka Jiskrová.

Autor: Markéta Kutilová